Најново
УНФПА конференција за родово одговорни семејни политики во Истанбул  Фотографија: УНФПА EECARO
Вести
Родово одговорните семејни политики во голема мера ги отстрануваат бариерите кои ги онвозможуваат жените и мажите истовремено да имаат кариера и посакуван број на деца. Овие политики одат во прилог на земјите и нивната позиција за справување со демографските промени а се клучни и во промовирање на родовата еднаквост и демографската отпорност.
Конференција „Проширување на изборите“ - Истанбул, Турција Фотографија: УНФПА  EECARO
СООПШТЕНИЕ Зa ЈАВНОСТ
ИСТАНБУЛ, 22 септември 2022 година – Денес во Истанбул, на отворањето на Конференцијата на високо ниво организирана од УНФПА, Фонд за население на Обединетите нации, учесниците изјавија дека добро дизајнираните семејните политики од коишто имаат корист и жените и мажите се клучниот елемент на секој успешен одговор на демографските предизвици со кои се соочува Европа.
Фотографија: УНФПА Северна Македонија/Томислав Георгиев
Вести
„Откако направив рутински преглед во мобилната гинеколошка амбуланта, го живеам својот втор живот“, вели Светлана Милиќ, 55 годишна домаќинка од Чешиново-Облешево, општина во источниот дел на Северна Македонија. По прегледот, лекарите ја упатија г-а Милиќ на понатамошни испитувања, каде што ѝ дијагностицираа ран стадиум на рак на грлото на матката. Набрзо ја оперираа, за да се спречи ширењето на ракот.