You are here

Вести

15 Ноември 2022
Соопштение за јавност
8 милијарди - Свет на безброј можности

Светското население ја достигна бројката од осум милијарди луѓе – потребно е преобмислување на популационите политики

Скопје, 15 ноември 2022 година – „Сè побројното светско население што денеска ја достигнува бројката од осум милијарди, не смее да ги засени... Прочитај повеќе

8 Ноември 2022
Вести
Глобален симпозиум за стареење и низок фертилитет

Глобален симпозиум за стареење и низок фертилитет - Сеул, Јужна Кореја

„Непредвидливата иднина ги предомислува младите парови за тоа дали да имаат семејство”, изјави денеска во Сеул, Арбана Пашоли, пратеничка во Собрание... Прочитај повеќе

22 Септември 2022
Соопштение за јавност
Конференција „Проширување на изборите“ - Истанбул, Турција Фотографија: УНФПА  EECARO

Учесниците на Конференцијата на УНФПА велат дека добро дизајнираните семејни политики се клучни за справување со демографските проблеми во Европа

ИСТАНБУЛ, 22 септември 2022 година – Денес во Истанбул, на отворањето на Конференцијата на високо ниво организирана од УНФПА, Фонд за население на... Прочитај повеќе

22 Септември 2022
Вести
УНФПА конференција за родово одговорни семејни политики во Истанбул  Фотографија: УНФПА EECARO

УНФПА конференција за родово одговорни политики во Истанбул

Родово одговорните семејни политики во голема мера ги отстрануваат бариерите кои ги онвозможуваат жените и мажите истовремено да имаат кариера и... Прочитај повеќе

15 Август 2022
Вести
Фотографија: УНФПА Северна Македонија/Томислав Георгиев

Мобилните амбуланти спасуваат животи во Северна Македонија

„Откако направив рутински преглед во мобилната гинеколошка амбуланта, го живеам својот втор живот“, вели Светлана Милиќ, 55 годишна домаќинка од... Прочитај повеќе

18 Јули 2022
Вести
Средба во локалната заедница во општина Шуто Оризари за промоција на услугите за семејно насилство.

УНФПА ја започна кампањата „Има помош за живот без насилство“

Скопје, 18 јули 2022 – Кампањата „Има помош за живот без насилство” со која ќе се промовираат услугите што им се на располагање на жените и... Прочитај повеќе

11 Јули 2022
Вести
Уникатната демографска средина во регионот е поттик за изнаоѓање креативни решенија.

8 милијарди луѓе во светот: 8 начини на кои државите можат успешно да ги управуваат демографските промени

Кон крајот на годината, на 15 ноември, се предвидува дека светското население ќе достигне 8 милијарди луѓе – уште една меѓница во наглиот пораст на... Прочитај повеќе

11 Јули 2022
Соопштение за јавност
Светски ден на населението

Светски ден на населението

Светот треба да достигне 8 милијарди луѓе на 15-ти ноември 2022 година. Демографската пресвртница е доказ за голем напредок, претстојат можности но... Прочитај повеќе

20 Јуни 2022
Вести
„Виртуелното е реално: зајакнување на законодавната рамка заради поддршка на телесната автономија“ - Регионален форум Скопје

Регионален форум „Виртуелното е реално: зајакнување на законодавната рамка заради поддршка на телесната автономија“

Скопје, 20 јуни 2022 година – Регионален форум „Виртуелното е реално: зајакнување на законодавната рамка заради поддршка на телесната автономија“, на... Прочитај повеќе

16 Јуни 2022
Вести
УНЕЦЕ Министерска конференција за стареење 2022

УНЕЦЕ Министерска конференција за стареење 2022 - Соработка помеѓу УНФПА и Министерството за труд и социјална политика

На 16 и 17 јуни 2022 година, УНФПА ја поддржа Делегацијата на Северна Македонија да учествува на Министерската конференција за стареењето во Рим... Прочитај повеќе

Pages