You are here

Вести

2 Април 2020
Вести

Донација на УНФПА Северна Македонија за помош на најранливите групи како одговор на Ковид-19

Скопје, Северна Македонија – Канцеларијата на УНФПА Северна Македонија денеска донираше хигиенски средства за помош на жени, бремени жени и стари лица, како одговор на дефинираните потреби на... Прочитај повеќе

27 Март 2020
Изјава

Жените, девојчињата и здравствените работници не смеe да бидат занемарени во рамките на глобалниот одговор во врска со заразата од Ковид-19

Изјава на извршната директорка на УНФПА, д-р Наталија Канем  Обемот и последиците од кризата со Ковид-19, со секој изминат ден, стануваат сè поочигледни и поалармантни. УНФПА, Агенција на... Прочитај повеќе

20 Март 2020
Вести

Со ширењето на пандемијата, жените и девојките се соочуваат со зголемени ризици

ОБЕДИНЕТИ НАЦИИ, Њујорк - Со зголемување на бројот на лица заразени од Ковид-19 низ светот, владите преземаат досега невидени мерки за да го ограничат ширењето на вирусот, преку зајакнување на... Прочитај повеќе

6 Март 2020
Изјава

Изјава на УНФПА за новиот коронавирус (COVID-19) и бременоста

УНФПА, Агенцијата за сексуално и репродуктивно здравје на ООН, внимателно ја следи ситуацијата и работи со партнерите, владите и агенциите на ООН на справување со новиот коронавирус (COVID-19), која... Прочитај повеќе

14 Ноември 2019
Вести

Самитот во Најроби за ICPD25 постави јасни насоки кон трансформација на светот за жените и девојчињата

Најроби, 14 ноември 2019 - Самитот во Најроби за ICPD25, што се одржуваше од 12 до 14 ноември 2019 година во кенијскиот главен град, заврши со силни заложби на партнерите да го трансформираат светот... Прочитај повеќе

23 Октомври 2019
Соопштение за јавност

Јакнење на човечки капитал како одговор на демографските промени – Конференција на УНФПА

Инвестирање во човечки капитал, особено во здравјето на луѓето, образованието и иновативниот потенцијал е клучната стратегија за одговор на демографските промени во Југоисточна Европа, е заклучокот... Прочитај повеќе

12 Август 2019
Соопштение за јавност

Моето тело, мојот живот, мојот свет! - сосема нов извик на SDG-генерацијата

ЊУЈОРК, Обединети Нации -  Почнувајќи од своите заедници, па сѐ до своите главни градови, младите луѓе насекаде ги бараат своите права, како што и беше потврдено пред 25 години на Меѓународната... Прочитај повеќе

12 Август 2019
Вести

Нова глобална стратегија на УНФПА за адолесценти и млади

Стратегијата е стратешки придонес на УНФПА кон Младинската стратегија 2030 на ОН: Стратегија за млади на Обединетите нации. Таа ќе послужи како: а) рамка за изготвување на нашите програми за... Прочитај повеќе

26 Јули 2019
Вести

Забрзување на иновациите за да се стави крај на незадоволената потреба за планирање на семејството

МИНХЕН, Германија - Замислете  младите луѓе со аутизам да можат да пристапат до индивидуално прилагодени информации за сексуално образование во секое време кога ќе се приклучат на интернет? Ова е... Прочитај повеќе

10 Јули 2019
Вести

Одбележување на Светскиот ден на населението со „Што се променило?“ разговори

СКОПЈЕ, Северна Македонија - Светскиот ден на населението, годинава, повикува на глобално внимание во врска со недовршената работа од Конференцијата na ICPD во Каиро од 1994 година, преку „Што се... Прочитај повеќе

Pages