You are here

Вести

2 Декември 2021
Вести

Почнува Декадата за демографска отпорност 2022-2032 - подготовка на земјите за демографските промени

Скопје, 2 декември 2021 - На 1 и 2 декември во Софија се одржа министерска конференција „Обликување на демографската иднина“ на која бројни високи... Прочитај повеќе

25 Ноември 2021
Вести

„Не молчи, не трај - стави крај“ на насилството врз жените и девојчињата

Скопје, 25 ноември 2021 - „Не молчи, не трај, стави крај“ е годинешното мото со кое Северна Македонија се приклучи кон глобалната кампања „Обој го... Прочитај повеќе

21 Ноември 2021
Вести

Недела за грижа на стари лица, помош и услуга за болните и осамени граѓани

Скопје, 21 ноември 2021 - Од 15 до 21 ноември се обележа „Неделата на грижа за стари лица“ во која мобилни тимови на Црвениот крст, со поддршка на... Прочитај повеќе

11 Јули 2021
Вести

Стапките на наталитет уште повеќе се намалија со појавувањето на Ковид-19, но време е да престанеме да се грижиме за бројките

Фокусот на стапките на наталитетот не е најсуштински, пишува Алана Армитаж на денешниот Светски ден на населението. Она што е важно е градење на... Прочитај повеќе

5 Мај 2021
Изјава

Верувајте им на доказите: инвестирајте во акушерки

Изјава на извршниот директор на УНФПА, д-р Наталија Канем Меѓународен ден на акушерките - 5 мај, 2021 година

5 Мај 2021
Соопштение за јавност

Новиот извештај алармира за глобален недостиг од 900.000 акушерки

ОБЕДИНЕТИ НАЦИИ, Њујорк, 5 мај 2021 година - Милиони жени и новороденчиња ги загубија своите животи и милиони други се соочуваат со здравствени... Прочитај повеќе

14 Април 2021
Соопштение за јавност

Извештај за состојбата на светското население 2021

Скопје/Њујорк, 14 април 2021 година – Извештајот на Фондот за население на Обединетите нации - УНФПА за Состојбата на светското население за 2021... Прочитај повеќе

4 Февруари 2021
Вести

Усвоена Програмата на УНФПА за Северна Македонија за 2021-2025

Документот на Програмата на УНФПА за Северна Македонија за наредните 5 години беше усвоена на Првата редовна сесија на Извршниот одбор на УНДП/УНФПА/... Прочитај повеќе

12 Ноември 2020
Соопштение за јавност

И покрај глобалната криза поради корона вирусот, една година по историскиот Самит владите даваат поддршка во правец на подобрување на здравјето и правата на жените и девојчињата

Њујорк, 12 ноември 2020 година - И покрај глобалната криза поради корона вирусот, една година по историскиот Самит владите даваат поддршка за... Прочитај повеќе

8 Октомври 2020
Вести

Создавање свет во кој девојките ги остваруваат своите соништа

ИСТАНБУЛ, Турција — На 13-годишна возраст Сесили сè уште има различни идеи за тоа што може да ја очекува во иднина. Нејзин омилен предмет во училиште... Прочитај повеќе

Pages