You are here

Вести

8 Мај 2019
Вести

УНФПА Северна Македонија се приклучи на Скопскиот маратон за промоција на ICPD25, UNFPA@50

Скопје, 8 мај - Членовите на Канцеларијата на УНФПА во Северна Македонија неодамна учествуваа на еден од најголемите спортски настани во државата, Скопскиот маратон 2019. На 4-ти мај, тимот на УНФПА... Прочитај повеќе

10 Април 2019
Соопштение за јавност

Според новиот извештај на УНФПА, светот мора да вложи напори за да обезбеди сексуални и репродуктивни права за сите

ОБЕДИНЕТИ НАЦИИ, Њујорк - Глобалното движење за репродуктивните права, кое почна во 1960-тите години, им го промени животот на стотици милиони жени... Прочитај повеќе

8 Март 2019
Вести

Презентирани резултатите од соработката меѓу УНФПА и Владата за намалување на мајчината и новороденечка смртност

Скопје, 8 Март – Вкупно 47 здравствени работници се обучени за спроведување на ефективна перинатална грижа од две клиники во државата како дел од мултидисциплинарни тимови што се состојат од... Прочитај повеќе

8 Март 2019
Вести

Презентирани резултатите од соработката меѓу УНФПА и Владата за намалување на мајчината и новороденечка смртност

Скопје, 8 Март – Вкупно 47 здравствени работници се обучени за спроведување на ефективна перинатална грижа од две клиники во државата како дел од мултидисциплинарни тимови што се состојат од... Прочитај повеќе

21 Декември 2018
Вести

Изработката на стандардите за гинекологија и акушерство во напредна фаза

Скопје, 21 декември - „Постигнат е голем напредок во однос на изработката на стандардите за гинекологија и акушерство во државата, и честитки за она што досега сте го направиле за мајчиното здравје... Прочитај повеќе

17 Октомври 2018
Соопштение за јавност

Изборот да се одреди дали, кога и колку деца ќе се има, може да го зајакне економскиот и социјалниот развој

  Обединети нации, Њујорк, 17 октомври  – Денес, во светот, се повеќе луѓе имаат право на избор за тоа кога и колку деца ќе имаат. Големината на семејството е тесно поврзана со репродуктивните права... Прочитај повеќе

24 Септември 2018
Соопштение за јавност

Започнува серија на обуки на мултидисциплинарен медицински персонал

Скопје, 24 септември - Во рамки на партнерството на Фондот за население на Обединетите нации – УНФПА со Владата на Република Македонија за намалување на мајчината и новороденечка смртност, денеска на... Прочитај повеќе

21 Септември 2018
Вести

Експертска мисија на УНФПА за техничка помош на Државниот завод за статистика

Скопје, 21 септември - Експертска мисија за обезбедување техничка помош на Државниот завод за статистика (ДЗС) за унапредување на податоците за населението, вклучувајќи го и пописот, поддржана од... Прочитај повеќе

19 Август 2018
Изјава

Светски ден на хуманитарноста 2018 – Потребни се итни напори за заштита на жените и девојките во кризи

Обединетите нации, Њујорк, 19 август - Жените и девојките кои се раселени поради војна или катастрофа се под најголем ризик од силување, експлоатација и злоставување. Престојот во камп за бегалци или... Прочитај повеќе

26 Јули 2018
Соопштение за јавност

Соработка на Фондот за население на ОН и Државниот завод за статистика во областа на податоци за населението

Скопје, 26 јули - Фондот за население на ОН (УНФПА) и Државниот завод за статистика деновиве во Скопје потпишаа Меморандум за разбирање што предвидува јакнење на националните капацитети за собирање... Прочитај повеќе

Pages