You are here

Вести

22 Јули 2020
Вести

Помош за младите луѓе со попреченост при справување со Ковид-19 во Северна Македонија

СКОПЈЕ, Северна Македонија — Преземањето мерки на претпазливост против заразата или ширењето болест за време на пандемијата со Ковид-19 не е лесно за никого, меѓутоа за одредени лица со попреченост... Прочитај повеќе

16 Јули 2020
Вести

Ново партнерство меѓу УНФПА и британската амбасада во Скопје за поддршка на жртви на родово базирано насилство за време на пандемијата со Ковид-19

Скопје, 16 јули 2020 година - Фондот за население на Обединетите нации во Северна Македонија и британската амбасада во Скопје почнаа ново партнерство... Прочитај повеќе

11 Јули 2020
Изјава

Мир во домот: заштита на здравјето и правата на жените и девојките, дури и за време на Ковид-19

Изјава на извршната директорка на Фондот за население на Обединетите нации - УНФПА, д-р Наталија Канем, по повод Светскиот ден на населението

30 Јуни 2020
Вести

“Откако ќе оставите белег, другите ќе ве следат“ - да се избегне детски брак во Северна Македонија

СКОПЈЕ, Северна Македонија — Животот на Сибел Бајрам можеше да отиде во сосема друг правец. Младата наставничка по англиски јазик ѝ припаѓа на ромската заедница во Северна Македонија, каде што... Прочитај повеќе

30 Јуни 2020
Соопштение за јавност

Соочување со тивката и ендемска криза на штетни практики

Потребна е итна и брза акција за да се спречат детските бракови, осакатувањето на женските гениталии и другите практики што им штетат на жените и... Прочитај повеќе

18 Мај 2020
Изјава

Правата и достоинството на старите лица мора да бидат заштитени во екот на пандемијата со Ковид-19

Домовите за стари лица ширум Европа, од Шпанија до Србија, станаа жаришта на зараза со Ковид-19. Според Светската здравствена организација, жителите... Прочитај повеќе

5 Мај 2020
Изјава

Оддавање почит на акушерките, несудените херои во првите борбени линии за справување со кризата предизвикана од вирусот Ковид-19

Додека светот се бори со пандемијата на Ковид-19, жените продолжуваат да забременуваат и бебиња сè уште се раѓаат. Поради пандемијата не застануваат... Прочитај повеќе

28 Април 2020
Соопштение за јавност

Новите проекции на УНФПА предвидуваат катастрофални последици врз здравјето на жените поради пандемијата со Ковид-19

Њујорк, САД –​ Бројот на жени кои немаат пристап до услуги за планирање на семејството и кои се соочуваат со несакана бременост, родово-базирано насилство и други штетни практики, би можел значително... Прочитај повеќе

7 Април 2020
Соопштение за јавност

Светскиот ден на здравјето: Заштита на акушерките со цел да се зачува безбедноста на жените и бебињата за време на пандемијата со Ковид-19

Оваа година  на Светскиот ден на здравјето ја одбележуваме првата Меѓународна година на медицинските сестри и акушерките.  Акушерките имаат клучна улога за сè она за што се залага УНФПА - Агенцијата... Прочитај повеќе

7 Април 2020
Вести

УНФПА воведува дигитални решенија за сексуално образование во време кога училишните активности се одвиваат на интернет поради пандемијата со Ковид-19

СКОПЈЕ, Северна Македонија — Ирена Лозана сфати дека нешто не е во ред кога нејзиниот син Кан престана да зборува и почна да се повлекува од другите луѓе, претпочитајќи да си игра сам. „Градењето... Прочитај повеќе

Pages